Lótücsök (Gryllotalpa gryllotalpa) boncolás

Trychydts | | | 2021., július 05., 10:33 | | |

Balu még tavaly emlegette, hogy lótücsökkel szokott harcsára horgászni. A szezon végére megérlelődött bennem az elhatározás, hogy ezzel a rovarral érdemes lenne próbára tennem, mi maradt meg bennem az összehasonlító anatómiai gyakorlatokból a fejemben, és egy kicsit behatóbban is meg kellene vizsgálnom egy ilyen rovart. Most lett Balunak megint lótücsök-készlete, és volt olyan kedves, hogy adott nekem egy példányt.

Ahogy az a nagykönyvben meg van írva, először az élő állatot tanulmányoztam — pillanatok alatt beássa magát amúgy a laza földbe, úgyhogy kénytelen voltam az üvegből kivenni a föld nagy részét. Végül sikerült elég jól levideóznom az ásó mozgásait, látszik, ahogy a hátsó lábaival is tolja magát előre.

Utána jött a nehéz pillanat, mert meg kellett ölni az állatot. 70%-os alkoholt használtam erre a célra, így nem csak meghal, de szép tiszta is lesz, én ugyanis kézbe akartam fogni.

Remekül látszanak az ízlelt csápok, a szem, a különleges szájszervek (gyökerekkel, gerinctelen állatokkal táplákozik a föld alatt), és persze a masszív ásólábak, az ásókarmokkal.
A fej és a tor egy másik szögből.
Alulnézetből

Jó alaposan megnézegettem egy térképnagyító alatt — ami nyilvánvaló, hogy az első láb sokkal vastagabb, a kitinpáncél alatt ugyanis vaskos izomkötegek vannak, felvágva (sajnos, ezt nem sikerült jól lefényképeznem), úgy néz ki, mint egy homár ollója. A többi láb töve is viszonylag izmos, nyilván azért, hogy hatékonyan tudja magát előre tolni (ahogy az a videón is látszott).

Elvileg a szárnyaival ciripel, de hogy hogy, erre nem jöttem rá.

Bonctálat is készítettem magamnak, egy fagylaltos doboz alját öntöttem ki méhviasszal, így le tudtam szúrni és tudtam víz alatt boncolni. Sajnos ez csak részleges siker lett, nem lettem ügyesebb bonctechnikus az elmúlt tíz év alatt, ráadásul most kifejezett bonceszközeim sem voltak. A hátsó kitinpáncélját szedtem le, sajnos nagyon sok minden szakadt, de azért beazonosítottam, amit be tudtam.

Ami kifejezetten érdekes volt, az a fej és a tor, ez volt az, amire nem gondoltam volna:

A feji idegdúc mellett az látszik, hogy az állat feje és tora merő izom. Tehát nem csak kotorja maga előtt a földet, hanem ezzel az ide-oda mozgással aktívan fúrja is magát előre a talajban.

Ennyi fért bele ebbe a vizsgálatba — nagyon érdekes volt egy kicsit alaposabban is megvizsgálni, hogyan működik ez a különleges rovar. Kicsit nehezen szántam rá magam, hogy megöljem, de azzal vigasztaltam magam, hogy végül úgyis harcsaeledelként végezte volna, így meg én is tanultam valamit.