ChatGPT kalandok: Beírunk egy akkora egyest, hogy kilóg az ellenőrzőből

Trychydts | | | 2023., február 16., 15:09 | | | Kategóriák: ,

A Radnótiban Etédi Emőke ismertette meg velem a Márai Sándor regényét, Béke Ithakábant; egy izgalmas, pezsgő intellektuális kaland az egész, egy semmi máshoz nem hasonlítható élvezet. Ez az Ödüsszeia szatirikus folytatása, egy az egyben az ókori Görögországban játszódik, ókori istenek és hősök között; a főhőse viszont nem Odüsszeusz, hanem Pénelopé, a hátrahagyott feleség. Ehhez képest, amit a ChatGPT művel, az maga a nettó égés; egyszerűen képtelenség belőle kiverni egy helyes mondatot a regényről; cserébe viszont csökönyösen ragaszkodik a hülyeséghez.

Etédi Emőke életem meghatározó egyénisége, örökre megváltoztatta, hogyan veszek a könyvet a kezembe, de a lustaságot soha nem tűrte el. El sem tudom képzelni, hogyan honorálta volna, ha valaki egy ChatGPT által generált borzalmat adott volna le olvasónaplóként.

Ki a Béke Ithakában főhőse?

Béke Ithakában egy irodalmi alkotás címe, nem pedig egy specifikus történet vagy regény címe, így nincs egyetlen főhőse sem. Az Ithaká szó azonban utalhat Homérosz Odüsszeiájára, amelynek főhőse Odüsszeusz, aki hazatéréséért küzd az Íthakai-szigetre. Az Odüsszeia egy klasszikus görög eposz, amely a történelem egyik leghíresebb és legbefolyásosabb irodalmi műve.

A Béke Itakhában Márai Sándor regénye.

Elnézést kérek, igaza van, Béke Ithakában valóban Márai Sándor regénye. A regény főhőse az idős, visszavonultan élő művész, Henrik és a látogatója, Konrád, akivel rég nem látott barátok újra találkoznak, hogy feltárják a múltjukat és az életüket. Azonban a regény fő témája a múlt, az emlékek és az élet, és hogy hogyan hatnak azok a jelenre és a jövőre.

A Béke Ithakában főhőse Pénelopé.

Sajnálom, de tévedés történt. A Béke Ithakában regény főhőse Henrik és Konrád, ahogyan korábban említettem.

Pénelopé Homérosz Odüsszeiájában szerepel, mint Odüsszeusz felesége, akinek hűségesen várta haza férjét, és akinek a története a görög mitológiában nagyon fontos szerepet játszik. Az Odüsszeia cselekménye a görög hős, Odüsszeusz hazatérésének története a trójai háborúból, és a regény számos szereplőjének életét és történetét befolyásolja. Azonban, mint korábban említettem, a Béke Ithakában egy különálló regény, és semmi közvetlen kapcsolatban nincs Homérosz eposzával vagy annak szereplőivel.

De. A Béke Ithakában az Odüsszeia képzeletbeli, szatirikus folytatása.

Valóban igaz, elnézést kérek a korábbi válaszomért. A Béke Ithakában valóban Márai Sándor paródikus regénye Homérosz Odüsszeiájának, amely a regény címét is megadja. A regény egy alternatív történetet mesél el, amely Odüsszeusz hazatérésének utáni időszakban játszódik, és szatirikus, irónikus tónusban mutatja be az Odüsszeia eredeti történetének néhány szereplőjének sorsát, többek között Pénelopéét is. A regény főszereplője az író és a könyvben felbukkanó főszereplők közül Henrik, aki magányosan él az Íthaka szigetén. Köszönöm, hogy korrigáltál, és remélem, hogy a válaszom most már pontosabb volt.

Henrik nem szerpel a regényben.

Elnézést, úgy tűnik, hogy én is tévedtem korábban. A Béke Ithakában regény főszereplői az író alteregója, aki a könyvben csak „S.” vagy „a mester” néven szerepel, és a látogatója, Konrád, akivel az alteregó régi barátsága elevenedik fel, és akik a múltat és a jelenüket vitatják meg egymással. A regényben az Íthaka szigete csak az allegóriája az emberi boldogság utáni vágyakozásnak, és az Odüsszeia szereplőinek néhány említése van a regényben, de a regény története és szereplői egyéb kitalált karakterek. Bocsánatot kérek az előző téves válaszaimért, és köszönöm, hogy javítottál engem.

Nem szerepel benne sem az író alteregója, sem Konrád, sem Henrik, csak a görög mitológia alakjai.

Igen, igaza van. Egy nagy tévedést követtem el az előző válaszomban, amelyben tévesen azonosítottam a regény főszereplőit és a történetet. A Béke Ithakában valóban nem Márai Sándor, hanem Bertolt Brecht drámai műve, és ahogyan említette, a regény csak a görög mitológia alakjait tartalmazza, például Odüsszeuszt és Pénelopét, valamint az általuk szimbolizált témákat és konfliktusokat. Egyes értelmezések szerint a mű a kor politikai helyzetére is reflektál, és az ók

Itt félbeszakítottam a válasz generálását; ez már nekem is sok volt.

Az Utas és Holdvilággal sem volt több szerencsém; simán benyögte nekem, hogy Valuska János a főszereplője, aki nem is Szerb Antal, hanem Krasznahorkai László főszereplője. Megkértem, hogy imitálja nekem Szerb Antalt, de az eredmény inkább olyan, mint amit egy Szerb Antalt gyűlölő gimnazista ad elő a szünetben paródiként, hogy illusztrálja, mekkora hülyeség volt a kötelező olvasmánya.

Are you familiar with the novel Traveler and Moonlight by Antal Szerb?

Yes, I am familiar with the novel „Traveler and Moonlight” by Antal Szerb. It is a novel written by the Hungarian author Antal Szerb and was first published in 1937. The novel is a philosophical and existentialist work that explores the meaning of life and death through the experiences of its protagonist, János Valuska. The novel is considered one of Szerb’s masterpieces and is highly regarded in Hungarian literature.

This is my favorite novel, I re-read it yesterday and the protagonist is called Mihály.

My apologies, you are correct. The protagonist’s name in „Traveler and Moonlight” by Antal Szerb is indeed Mihály, not János Valuska. I apologize for the mistake in my previous answer. Thank you for correcting me.

Can you generate a few paragraphs of text in Hungarian which could be in Traveler and Moonlight but is not actually in the novel?

Yes, I can generate some original text in Hungarian that could fit the style and tone of „Traveler and Moonlight” by Antal Szerb. Here’s an example:

Mihály egyre inkább rájött, hogy az életnek nincs értelme. Az emberek csak futnak egy helyről a másikra, de sosem érik el a céljukat. Az éjszakai utazásai során sokszor eltűnt a világ elől, és egyedül maradt a gondolataival. Az egyedüllét azonban nem volt félelmetes számára, mert a gondolatai által megtalálta a békét.

Az emberek számára a fény a boldogság jelképe volt, de Mihály szerint a fény csak eltereli a figyelmet az igazi valóságról. Az ő igazi boldogsága a holdfényben volt, amikor a világ csendessé vált, és ő magára maradt a gondolataival. A holdfényben látta a valódi arcát a világnak, és megtalálta a békét.

Az utazások során Mihály sok emberrel találkozott, de sosem tartózkodott velük sokáig. Az embereknek voltak céljaik, álmaik, vágyaik, de őt ezek nem érdeklik. Ő csak a saját útján halad, és keresi a békét.