Elvisszük a balhét

Trychydts | | | 2010., július 14., 13:58 | | |

Történt, hogy kedvenc lapomat és az egyik, benne rendszeresen publikáló szerzőt „megbírságolták” egy cikk miatt — egészen konkrétan kártérítést kell fizetni egy érintettnek, a bíróság megítélése szerint nem kellőképpen pontos megfogalmazásért. A szerkesztőség, illetve pár mögöttük álló értelmiségi gyűjtést kezdeményezett a büntetés kifizetésére, amihez én is csatlakoztam.

Azt gondolom, az álláspontom valamelyest eltér az átlag adományozóétól. Abszolút nem képzelem, hogy érdemes lenne elkezdeni rugózni azon, hogy a bíróság ítélete igazságos volt-e vagy sem. Azért élünk jogállamban, hogy a vitás ügyeket erre rendelt fórumokon intézzük el, a döntést pedig tudomásul vegyük. Ha fizetni kell, hát fizetni kell, ez van; messzire vezetne, ha azt gondolnánk, hogy nekünk axiómaszerűen igazunk van. A szerző amúgy most Strasbourgba készül, ami szerintem ugyancsak rendben van — ha ott igazat adnak neki, akkor sem fogom azt gondolni, hogy a bíróságnak másmilyen döntést kellett volna hoznia. Bízom benne, hogy a tudásuknak és a szakmai meggyőződésüknek megfelelő döntéseket hozták, és remélem, a későbbiekben sem az alapján fognak dönteni, hogy milyen nyomást gyakorolnak rájuk ilyen vagy olyan csoportok. (Persze, abban bíznék, hogy a megfelelő szakmai következtetéseket levonják majd.)

Ami miatt csatlakoztam a gyűjtéshez az az, hogy úgy éreztem, az egész balhé miattam (is) van. A lap, amit tizenkét éve rendszeresen olvasok, rendszeresen ír olyan témákról, amelyek feldolgozásához különösen mennyiségű bátorság és szakmai hozzáértés kell, ráadásul sejthető, hogy az ezekhez a témákhoz való hozzápiszkálás várhatóan érdekeket sért majd. Nem is részben ezért veszem meg a lapot minden héten. Ha úgy tetszik, mások miattam viszik vásárra a bőrüket. Nyilvánvaló érdekem, hogy ez a szakmai munka tovább folytatódjon — és mivel nem gondolom, hogy az (esetleges) hibát rosszhiszeműségből követték volna el, azt gondoltam, helyes, ha erőmhöz mérten részt vállalok a következményekből is. Abban bízom, hogy ilyen összefogásokkal biztosítható, hogy a lap és a szerzői máskor is merjék vállalni a kockázatot.