Reader’s Log — Oscar Wilde: A woman of no importance

Trychydts | | | 2010., január 26., 16:40 | | | Kategóriák: ,

Érdekes volt ezt a drámát a The Scarlet Letter után olvasni, mert kvázi ugyanazt a problémát elemzi (egy titkos kapcsolatból született gyerekével magárahagyott nő sorsát), még ha egy kicsit más szemszögből is. Hawthorne-nál a hangsúly a szereplők spirituális-érzelmi életének bemutatásán és a kapcsolódó morális kérdések kimerítő tárgyalásán van. Wilde ezzel szemben sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a képmutató, elutasító társadalom szatirikus bemutatására, illetve a kérdés genderszempontú megközelítésére: elsősorban arra kíváncsi, mennyiben más a nők és a férfiak helyzete egy ilyen viszonylatban.

Wilde társadalma egyszerűen amorális, akik gond nélkül szegregálják a nőket ugyanazért a szabadosságért, amit jóízű sportnak tartanak a fériak esetében. A nő egy tárgy, egy játékszer, akinek az a feladata, hogy csinos legyen, alázatos és erényes — ha pedig elcsábítják, azért egy személyben viseli a felelősséget. A dráma egy ilyen pár a szakítás után húsz évvel későbbi véletlen találkozását mutatja be. A férfi ismét megkísérel a nő fölé kerekedni: mihelyst megtudja, hogy van egy fia, rögtön jogot formál rá, és elvárja, hogy volt szeretője ehhez diszkréten asszisztáljon. Mindehhez a Wilde-korabeli angol társadalom szatirikusan ábrázolt figurái adnak hátteret: papucsférjek, kizárólag közhelyekben gondolkodni képes, üres fejű feleségek, flegma és amorális férfiak. A külső szemlélő szerepét érdekes módon egy puritán amerikai lány látja — tehát egy olyan vallási közösség tagja, amelyről a Skarlát betűből nagyon is jól tudhatjuk, hogy annak is megvannak a maga ártalmas szélsőségei.

Ismét érdemes rögzíteni, hogy angol társadalmi miliő ellenére is teljesen érthető és világos ez a darab még most is. Ha nem is ennyire látványos a nők szegregációja, ha nem is ennyire brutális a férfiak társadalmi előnye a nőkhöz képest, annak ellenére is nagyon jól tudjuk, miről van szó, és probléma nélkül be tudunk azonosítani minden egyes szereplőt. Nem olyan könnyed darab, mint a The importance of being Earnest, de ugyanolyan elegáns és ugyanolyan precíz.