Írók egymás közt

algi | | | 2009., augusztus 24., 23:22 | | |

Szóval az úgy kezdődött, hogy általánosban azt kaptuk házinak, hogy történetet kellett fogalmazni. Imádtam csinálni, olyan volt mintha filmet készítenék, csak a film belül pörgött. Aztán egyik reggel, amikor kiosztották a leosztályzott füzeteket, más azzal vártak az osztálytársaim, hogy tök jó, amit írtam – persze ötöst is kaptam. (Amúgy valami időutazós kalandregény volt az akkoriban a rádióban adott és lemezen vásárolt hangjátékok stílusában – már akkor se voltam egy könyvmoly, ami miatt rendszeresen szégyenkeztem, mert a csapból is az folyik, hogy a műveltség az egyenlő az olvasottsággal.) Aztán ez lett a hobbim: novellákat írtam. Regénybe csak 1-2-szer mertem belevágni, méghozzá azért, mert tudtam, hogy túl nagy falat lenne nekem. A pozitív visszajelzések meg folyton jöttek ismerősöktől, tanároktól… Aztán kikerültem a nagyvilágba, kiderült, hogy cikket is tudok fogalmazni, de a novelláimra soha nem volt egy rendes vevő sem, így aztán el kellett fogadnom, hogy annyira azért nem vagyok jó, hogy hivatásszerűen végezzem.

Azért megjelentem íróként is: egy képregényírópályázaton megnyertem a megjelenés jogát, de aztán kreatív nézeteltérések miatt nem lett folytatása (valami halálosan unalmas dolgot kellett volna írnom), sőt, még pénzt is kerestem: pár rész megjelent egy színes, részenként 6 oldalas stripsorozatból, amibe fektetett munkámra máig büszke vagyok – kár, hogy szervezési gondok miatt hamar megbukott az egész, mert szerintem nagyon jó sztorik maradtak megvalósítatlan.

Manapság sajnos semmi időm írkálnom, és nagy sajnálattal gondolok bele, mi lett volna, ha esetleg nemcsak a prózaírást kapjuk feladatul a suliban, hanem esetleg megtanították volna a gyerekeket verset költeni, filmforgatókönyvet írni (ez még a direkt művészi irányultsága miatt választott gimiben is csak részben működött), szobrot faragni, performance-t kitalálni, színdarabot írni, rendezni, előadni, társasjátékot készíteni, tördelni, más szövegét szerkeszteni, vállalkozni stb.

Na, jó, ideje dolgoznom a filmes karrieremen. Ha valami miatt kimarad bevételem, amiatt maradjon ki!