Dogs in the Vineyard teszt

Trychydts | | | 2009., március 08., 23:43 | | |

Tizennégy éves korom óta, nekem, ha szerepjáték, akkor D&D. Kipróbáltam már egyet s mást, de mind a mai napig azt gondolom, hogy azért nem véletlen, hogy az első szerepjáték a fantasy műfajban íródott. Amióta Kathy is bevonódott ebbe a mókába, azóta megint D&D-t játszom, és nagyon meglepődnék, ha valaha is kikerülne a fő súlypontból. Ma azonban kipróbáltunk valamit, amit képes vagyok szerepjátéknak nevezni, és valami olyasmit tud, amire mindig is vágytam. Történet-központú, filozófiailag is élvezhető, spirituálisan is telített játéklehetőséget.

A buli természetesen az örök kísérletező algi szervezésében valósult meg, a játékosok Noémi, Kathy, Peti és Csabi voltak, persze rajtam kívül. Kicsit talán túl aktív tagja voltam a társaságnak, de elég nehéz volt ellenállni a csábításnak. Egy fiktív középnyugaton kellett amolyan közösségről közösségre vándorló, bíró-vallási vezető-pórféta keverékeket játszani, az elképzelt szereplők tulajdonságaiból elég laza szabályok szerint statisztikákkal. Nekem leginkább az tetszett, hogy valódi morális döntéseket kellett hozni, méghozzá úgy, hogy ebben a lelkiismeretünkön kívül ne volt más korlátozás. Azt inkább csak egy érdekességnek tartottam, hogy nem volt külön szabály a verbális és a fizikai konfliktusokra, egy egységes folyamat volt minden ilyesmi.

Ami nem annyira tetszett, hogy egy kicsit konfúz volt, hogy mik a pontos lehetőségek és célok, és a szabályok annyira lazán értelmezhetőek voltak, hogy ugyanezt az élményt szinte szabályok nélkül is el lehetett volna élni. Sőt: ha azt vesszük, hogy a hanyag békebíró meggyőzése az egyik első jelenetben kábé húsz percig tartott, és mérhetetlen mennyiségű kocka tologatásával járt együtt, akár azt is mondhatnám, hogy szabályok nélkül simább lett volna.

Mindenesetre kíváncsi vagyok, lesz-e folytatás. Ellentében a múltkori játszódással, most kíváncsi lennék, milyen lenne immáron egy kicsit tapasztaltabban nekiveselkedni egy újabb közösség újabb morális dilemmáinak kibogozásához.