Tegezés rosszkor

Trychydts | | | 2009., január 28., 0:35 | | |

1 Trackback

Mit tegyünk akkor, ha a szóban terjedő céges policy alapján a tegezés kvázi kötelező egy munkahelyen? Tegez az alfőnökasszony, aki felvett, tegez A., a közvetlen felettesem, tegez Öreg Joe, aki évtizedek óta nyomul a szakmában, tegez Liz, aki majdhogynem az édesanyám lehetne, tegez Sean Connery, és nem utolsósorban tegez a nagyfőnök is, évtizedes cégvezetési tapasztalattal, toronymagasan rangidős státusszal, hatvan oldalas CV-vel, és nem utolsósorban kedvesen fonnyadt, öregapó szerű arcával. Nemhogy tegez: első alkalomtól kezdve kér, hogy szólítsam a keresztnevén. Nb. ebben a környezetben aztán végképp megtanultam, hogy a respektus nem a magázáson lovagolva áramlik át az éteren. Már arról nem is beszélve, hogy ilyen szokásjogon alapuló környezetben az indokolatlan magázás direkt bunkózás.

Erre a nálam kb. húsz évvel öregebb, hatszázötvenkettedik senki, egy szakmailag full jelentéktelen aktatologató, akiről hónapszám egy szót sem hallani a különböző szakmai diskurzusokban, aki magasról tojta le, hogy a névjegyrendelése csak akkor él, ha visszajelez a nyomda által elküldött névjegymintájára, és akinek azért viszem le ezt személyesen, merő jófejségből, hogy ne kelljen rá egy hónapot várnia, ordítva és tahó hangnemben kéri ki magának, hogy egy hozzám hasonló harminc éves kis senki tegezze. Legszívesebben közölném vele, hogy oké, felejtse el, akkor tartjuk magunkat az írott szabályokhoz, várom az írásbeli visszajelzést, és majd február 10 után elkocog valamikor a nyomdába a megjelenése. De hát ezt nem engedi a vállalati esküm általam megélt szelleme, szóval még én próbálok apologizálni. Aztán fensőbbsége teljes tudatában elviharzik.

A kétméteres, vele kábé egyidős TA, akire mellesleg ugyancsak felnézek, ha másért nem, hát mert éveket töltött Oroszországban, és szemtanúja volt a fentieknek, próbál megnyugtatni, hogy ne vegyem a szívemre, ez a csóka egy kicsit bolond. Mégis a szívemre veszem, és szent esküvel fogadom, hogy ezzel a csókával akkor nincs több informális eszemecsere, mi több, ha legközelebb összeakadunk, csak súlyos formai ellenőrzés után fogok bármit is befogadni tőle.