Persze ez csak pár dolog… van még több is

kzt | | | 2008., szeptember 16., 14:48 | | |

Uff… néha iszonyatosan fel tud húzni ez a vaskos inkompetencia. Számos dolgot marha pöpecül és profin kezelünk itt a cégnél. Mások is megirigyelhetik, amíg vannak dolgok amikkel sehogyan sem lehet egyenlővé tenni a profizmust. Sőt! Van hogy kifejezetten a hajamat tépem. Például itt ez a hiper szuper cég, mindenféle extrákkal. Gizda munkaterminálokkal, és modern minden kényelmet biztosító munkakörnyezettel. Mégis ha hiányosság van, az biztosan olyan hiányosság, ami megdöbbent.

Vegyük sorra: például ha beteg vagyok, van otthon vagyok és sürgősen bele kéne nyúlnom valamelyik munkába… – ez hogyan megoldható? Távoli számítógép eléréssel. Ez már az egyetemi lapnál is megoldott probléma volt, az itteni fejesek pedig azért rázzák a fejüket, mert a céges adatok titkosak. Nem szabad otthonról elérni. Na de hiába magyarázod hogy a távoli számítógép a megoldás a problémátokra, mert arról aztán nem szedsz le otthon semmit, mert nem könnyebb mintha munkaidőben teszed ugyanezt. Sőt, ha behozok egy DVD-t a munkahelyemre, és kiírom magamnak munkaidőben azokat a hipertitkos (?) adatokat már egyszerűbben megoldottam a feladatot. Nem értik. Vagy nem akarják érteni. A lényeg hogy a távoli számítógép nem megoldás nekik, azonban ha arról van szó hogy fizetni kell a taxit oda vissza egy 5 perces melóért, az már megoldás.

Akkor nézzünk valami mást. Van egy nagyméretű anyag, amit el kell küldeni XY-nak, de a mérete meghaladja a 10 megát. E-mailben nem megy át, ahova el szeretnénk juttatni annak meg nincs ftp-je. Mit javasol ilyenkor az épeszű ember? Csináljunk a cégnek ftp-t! Nem, nem lehet, mert a fejesek nem támogatják… megint valami adatvédelem ürügyén, de hiába nézzük cikcakkos szemekkel hogy mi a tojásról van szó, mert ennek még csak annyi köze sincs az adatvédelmi problémákhoz, mint a távoli számítógépnek, de hát evvan. Törődjünk bele hogy ez a probléma is max. úgy fog megoldódni, hogyha azt a 10 megás állományt kiírjuk egy CD-re majd hívunk egy futárt, és elvitetjük XY-nak. Én eközben lapítok a saját ftp-mről, mert felrobbanok attól hogy egy cég nem képes fenntartani egyet, de én mint magánszemély igen.

És persze amivel nap mint nap találkozom, az ominózus reggeli itinerek, melyeket kézzel írtan kapjuk mindent reggel az asztalunkra. Nos, ezt például végképp nem értem. Mennyivel lenne bonyolultabb ezeket az itinereket szövegszerkesztőben megírni, majd elküldeni mindenkinek e-mailben? Mindössze a kézzel írást, a fénymásolást, és a papírt lehetne vele spórolni, arról nem is beszélve hogy az archiválást is könnyebbé tenné… mégis maradnak a reggeli kézzel írt személyre szóló papírpazarlások.

Ezen a pár ponton kapásból lehetne csökkenteni a fáradságot, és pénzkiadásokat. Ám a főnökséggel ezekről a dolgokról nem lehet. Hogy miért? Rébusz…

Update: vettem a bátorságot és csináltam egy extrás ftp-t a cégnek, hogy ne a saját személyes ftp-mre kelljen ráraknom a cuccokat hanem legyen valami épkézláb neve is. Bemegyek a főnökömhöz, és ahogy gondoltam… azt mondja hogy ezt nem szabad, ezt még jóvá kell hagyatni meg minden. Már próbálom úgy elmagyarázni neki a problémát, mintha egy kezdő számítógépezőnek mondanám, hogy nem változik semmi csak most az én személyes internetes vödröm helyett egy másmilyen nevű internetes vödörbe tesszük a dolgokat ezentúl. Nem érti. Szerinte mindenféleképpen jóvá kell hagyatni az IT menedzserrel az ingyenes tárhelyen levő regisztrációmat. Megbolondulok. Szóval ezek után közöltem vele hogy szeretnék holnapra szabadságot kivenni, mármint úgy, hogy azért hagyjuk meg az esélyt ha kialszom magam mégis bejövök… áááá! Majd reggel meglátjuk! :) Ne mondja senki hogy nem igyekszem kigobozni a cég infrastruktúrális gombolyagát.

Update: felmentem az IT menedzserhez, és megbeszéltem vele én a dolgot. Ő mellettem áll. És meg volt lepve, hogy hogyan tudtunk eddig dolgozni így… no komment. Bírom a fickót. Jó fej. Igazi angol úriember! :)