Mindenkinek kell egy hepp… ha nincs sajátod, válaszd az éppen aktuális legdivatosabbat! Légy vega!

kzt | | | 2007., november 17., 18:21 | | |

Valamikor a gimnáziumban.

– Te Petra, miért jó vegetáriánusnak lenni? – kérdezem tőle, miután leszedeti a pincérrel a szalámikat szalámis melegszendvicséről, és rágni kezdi sima sajtos kenyerét.
– Hát… próbáld ki és megtudod!

Öt évvel később, amikor rádöbbenek, hogy vegetáriánusnak lenni maximum divat, de értelme nem sok van, és még csak nem is jó, vagy más, max. az a jó benne, hogy néha kimondhatom azt a mondatot, hogy: vega vagyok, nem eszem húst! – ezzel kisebb néma megdöbbenést váltva ki az emberekből. Más nincs… persze ez utóbbi buli volt. Így több mint öt év után bátran kijelentem, hogyha eddig nem sikerült rájönnöm, hogy miért jó vegának lenni, nem az elkövetkezendő 10 évben fogok megvilágosodni.

Most pedig egy kis elemzés következik. Nem tudom, ki mennyire van tisztában a fogalmakkal, de elárulom, hogy amikor Liah – Try amerikai rokona – látogatóban volt nálunk, kicsit beleástuk magunkat a kérdésbe. Liah vegetáriánus. Vegetáriánus az, aki nem eszik állati eredetű termékeket. Nem vegetáriánus az, aki eszik tyúkot, libát, marhát, nyulat, malacot, macskát, ebihalat… aki eszik halat, az nem vegetáriánus. Aki a növényi eredetű eledelek mellett még tojást is eszik, azt úgy hívjuk: ovo-vegetariánus. Aki a növényi kaja, és a tojás mellett néha egy-egy sajtot, vagy egy zacsi tejet is leereszt, vagyis tejterméket is eszik/iszik, azt úgy nevezzük, hogy: ovo-lacto-vegetariánus. Aki tojást nem, de tejet fogyaszt – azok gyűjtőneve: lacto-vegetariánus.

Egy kis idézet wikipediából: „A vegetarianizmus az a táplálkozási gyakorlat, amely mindenféle állatok (négylábúak, halak, madarak, ízeltlábúak) húsát elveti az ember táplálkozásából.” – ezek után vega ismerőseim zömét minek is nevezzem… hmm… hmm… mindek is nevezzem? – Szinte kénytelen vagyok azt mondani, hogy a legkézenfekvőbb kifejezés nem más mint a divat-vegetariánusok. Legfőbb jellemzőjük, hogy figyelemfelkeltésből lesznek vegetáriánusok, és még csak nem is azok igazából. Nem ítélem el őket, félre értés ne essék. Ismerem én az érzést. Azok a megdöbbent arcok, még nekem is hiányoznak néhanapján :).

Van egy másik kedvenc történetem. Egyik nap Réka bevallotta nekem, hogy ő bizony ma megevett egy sonkás pizzát. Réka 3 éve vegetáriánus. Persze a végén hozzáfűzte: ne mondd el senkinek!

Az általános tapasztalatom viszont az, hogy akkor eddig egyetlen vegával találkoztam, őt pedig Liahnak hívták. Aki szója tejet ivott, és zöldségeket evett. Akinek a fagylaltját is szójatejből készítettem. Aki nem evett állatot (halat sem!), tojást, tejterméket. Respect Liah.