Hogyan válasszunk fitness-alkalmazást?

Trychydts | | | 2020., július 29., 6:05 | | | Kategóriák: ,

Nem szántam túl sok időt a kísérletezésre, de valamennyire azért utánaolvasgattam, és néhány próbát én is tettem.

A Noomot nem is linkelem; a Noom egy rohadt, csaló bagázs, akik elhatározták, hogy nagyot fognak használni a fitnessbusinessen. Ezért mondjuk első körben annyit kérnek, egy hónapra, mint egy drágább előfizetős alkalmazás fél-egy évre, egy olyan szolgáltatás reklámozásával, amivel nem rendelkeznek.

Egy fitness alkalmazás két dologra kell, hogy jó legyen: számolni az elfogyasztott kalóriákat, és vezetni az elvégzett tevékenységeket. (Az adatainkból aztán kiszámol egy kalóriacélt is, de ez ma már egy teljesen triviális feladat.) Az igaz trükk a kalóriaszámolásban van; ha ugyanis tényleg mindent vezetni akarunk, méghozzá pontosan, akkor nem baj, ha egy alkalmazást azt megkönnyíti nekünk. Ha például eszünk egy almát a munkahelyen, de nincs nálunk konyhai mérleg, akkor tök jó, ha az alkalmazás eleve tudja, hány g kalória van 100 g jonatán almában, és az sem baj, ha felajánl valamilyen kreatív lehetőséget annak megbecslésére, hogy az adott alma hány gramm. Kicsi/nagy/közepes, csésze/tálka/marék, ilyesmik. Minél könnyebben, minél egyszerűbben lehet ezt megtenni, annál jobb.

A Noom ezt nagyon jól tudja és szemlátomást elég sok pénzt költöttek rá, hogy a szoftverük innovatív, az adatbázisuk pedig bőséges legyen. A probléma az, hogy ez nekik nem elég, és megpróbálnak hozzá személyes coachingot is értékesíteni; a coachaik viszont kevesen vannak, alulfizetettek, rengeteg ügyfelük van, így sokkal kevesebb idejük jut egyvalakire, mint amit az átlag felhasználó elvár. Konkrétan copy-paste sablonüzenetekkel próbálják megúszni a dolgokat, de ez egy másik történet.

Sokáig két alkalmazást használtam párhozamosan: az Easyfitet és a Yaziót. Az Easyfitnek egy kicsit szebb és egyszerűbb a felülete, a fizetős verziója egy egyszeri kiadás volt és csak a hirdetésmentességről szólt. A Yazio az elemző és pár kényelmi funkcióért éves előfizetést kért, az első évre amúgy baromi nagy kedvezménnyel. Sokáig párhuzamosan használtam a kettőt, végül az Easyfit kikopott a telefonomról, pedig heti szinten is számol egy csomó mindent, ami sok mindent egyszerűbbé és életszerűbb; ugyanakkor nagyon könnyű volt rászokni, hogy a Yazioval csak becsippantom a vonalkódot és már ott is van az elfogyasztott kaja a naplómban.

Azt mondjuk nem gondoltam volna, hogy ha fogyásra szánom el magam, mennyivel többet kell majd piszkálgatnom a telefonomat.