Érettségi stressz

Trychydts | | | 2010., május 05., 8:00 | | |

1 Trackback

Nézegetem az érettségi feladatokat, talán a kezdődő szenilitás jele, de én biza már nem tudnék csak úgy kapásból leérettségizni vagy legalábbis nem jó eredménnyel. (Annyira mazochista nem vagyok, hogy stopperórával nekiüljek és ténylegesen meg is csináljam a feladatokat, szóval ez most csak egy pesszimista saccolás.) Nem mondom, hogy egy hosszú hétvégés hajrá nem lenne elég a készüléshez, nyilván számítana valamit a sok éves egyetemista rutin is, de akkor is ciki ez így egy kicsit. Még cikibbnek azt érzem, hogy a (középszintű) matek menne jobban, ott egy függvénytáblázattal lazán kivágnám magam, de az (emelt szintű) irodalomban túl sok tényt kérdeznek és a tényekből már gimnazista koromban sem voltam valami jó.

Lehet persze, hogy ez alapvetően nem is az én hibám, mindenféle mesterséges kategóriák szerint csoportosítani egy versből a költői eszközöket, nem biztos, hogy ebből lesz az általános műveltség. Én legalábbis azzal hízelgek magamnak, hogy elég tűrhető szinten nyomom az irodalmat, sokat olvasok, meg is értem, azt is látom, hogy mi hogyan hat, még akkor is, ha nem tudom, mit nevezünk alakzatnak és mit költői képnek.

Mindenesetre rettegve várom a történelmet, ott ’96-ban csak úgy visszaadtam a tételt, aztán szerencsére sikerült egy egészen jót húznom. Remélem, az angollal nem lesz gond. Amire kíváncsi vagyok még, az a biológia meg a kémia, ott felvételit írtam anno és nem is annyira katasztrofálisat, illetve ezt a két tárgyat az egyetemen is tanultam még.