Elkerített Város

Reader’s Log — Sir Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles

Trychydts ||| 2010., március 09., 15:19
Kategóriák: ,

(Elérhető a Project Gutenbergen, magyarul a Magyar Elektronikus Könyvtárban.)

Mindig is a kedvenc Holmes-regényem volt, és ha már megvettem az Amazon-összkiadást a Kindle-re, ezt is elolvastam.

Egy isten háta mögötti, angol lápvidéken meggyilkolnak egy idősödő, gazdag arisztokratát. A gyilkosság körülményei azt engedik sejtetni, hogy egy évszázados átok lépett ismét működésbe, egy hatalmas, Pokolból szalajtott kutya képében. A fiatal örökös Kanadából Angliába érkezik, hogy átvegye örökségét, és elég hamar kiderül, hogy az ő élete is súlyos veszélyben forog. Scherlock Holmes persze inkább az evilági bűnözőknek hisz.

A regény két tényező miatt letehetetlen. Az egyik a csodálatos irodalmiság: gyönyörű a nyelvezete, a történet messze túlnyúlik egy nyomozgatós ponyva határain, mind a leírások, mind a karakterek, mind a cselekményformálás technikai bravúrjai már inkább a szépirodalm magasságaiba emelik a regényt. A másik, hogy az egész könyv nagyon messze van a klasszikus detektívregénytől, még a többi Holmes-történettől is, hogy a huszadik századik, futószalagon készült, alapvetően az olvasó becsapására épülő krimiktől pedig pláne.

Határozottan sötét történetről van szó; mivel van idő bővebben kibontani a szálakat, ezért érdekes kis angol vidéki mikrovilág is feltárul előttünk a maga jellegzetességében.

Trackbackek

Elkerített Város:

[…] nem mondanám, hogy a legjobb Holmes regény (az elég egyértelműen A Sátán kutyája), de sok olyan információ van benne a címszereplőről, amely a későbbi történetekben is sok […]

http://walled.trychydts.hu/index.php/2011/01/readers-log-sir-arthur-conan-doyle-study-in-scarlet/

A bejegyzés trackback címe:
http://walled.trychydts.hu/index.php/2010/03/readers-log-sir-arthur-conan-doyle-the-hound-of-the-baskervilles/trackback/

|||

© Trychydts & Kathy Zoei Torrance
A blogot Wordpress motor hajtja. A legördülő menük a CSS Menu Generator segítségével készültek.

Switch to our mobile site