Reader’s Log — Henry James: The Turn of the Screw

Trychydts | | | 2010., március 30., 21:47 | | | Kategóriák: ,

1 Trackback

(Elérhető a Project Gutenbergen.)

Papírformában jó régóta ott van már ez a könyv a polcomon, most mégis elektronikus formában rágtam át magam rajta, mint szú a vegykezelt bükkfagerendán. Elfog a fanyar mosoly, ha arra gondolok, hogy ez a változat a „The Joy of Reading” sorozatban jelent meg. Keserves szenvedés volt elolvasni, az első perctől az utolsóig.

Kísértettörténet, az elején bele van írva, hogy a plusz egy csavar (innen a cím is), hogy itt nem egy, de két gyerek szembesül a jelenésekkel; hanem hát egy kb. három oldalas novella van kisregénnyé dagasztva. A történet narrátora, egy nevelőnő visszaemlékezéseiben végeérhetetlen hosszúsággal nyújtja-dagasztja a teljesen érdektelen történetet. Van egy házvezetőnő is, aki első blikkre többet tud a kelleténél, de persze visszautasítja, hogy bármit is eláruljon; a „de igen” — „de nem” típusú viták a legunalmasabb részek közé tartoznak, pedig az itt nem semmi. Néha már rángatóztam a fájdalomtól. De rémes az egész, a végén, amikor a kezdéshez minimálisan szükséges informcáiók a kezünkben vannak, akkor már nem olyan kibírhatatlan, mint az eleje.

Erős a gyanúm, hogy ez a regény egyszerűen aktualitását vesztette. Akár rendes kísértetsztoriról, akár egy őrült elme torz valóságérzékelésének a lenyomatáról van szó, az egész, egy az egyben, úgy ahogy van, teljesen érdektelen, maximum az angol szakos hallgatók indokolatlan gyötrésére lehet alkalmas.

Magyarul A csavar fordul egyet címmel jelent meg, de csak az URL-t kopiztam, nincs az a pénz, hogy akár csak beleolvassak.