Reader’ Log — John Stuart Mill: The Subjection of Women

Trychydts | | | 2010., február 04., 7:51 | | | Kategóriák: ,

(Elérhető a Project Gutenbergen)

Mint feminizmusra szakosodott filozófus, természetesen találkoztam már a művel, de egészében még nem olvastam. Ez az első filozófiai támájú könyv, amit feltöltöttem a Kindle-re.

Mill értekezése hihetetlenül érdekes írás. Egyrészt egy kordokumentum; elég világosan mutat rá arra, ténylegesen milyenek voltak a 19. századi házasságok Angliában; külön kitér a jogi háttérre és a tényleges gyakorlatra is. Ennél sokkal megdöbbentőbb, hogy az egy-két kifejezetten a kortársaknak célzott fejezeten kívül mennyire aktuális még ma is ez a könyv. A nők alávetettsége inkább csak mennyiségileg csökkent azóta; a valódi paradigmaváltás még mindig nem következett be.

A könyv amúgy remekül illeszkedik abba a, ha jól tudom, Locke által megkezdett filozófiai hagyományba, amit annyira szeretek. Elkezdődik az elején, tisztázza az alkalmazott módszereket, bevezet alapfogalmakat, szépen, didaktikusan halad előre a témákban, minden egyes ismert ellenérvre választ keresve. Nem dogmatikus kinyilatkoztatásról van szó, hanem létező megoldások kereséséről létező problémákra. Mill lényegében minden kérdést érint, a családi élettől kezdve az oktatás szerepén és felelősségén át a jogi viszonyokig és a nők közéleti szerepvállalásáig. Mindig, mindenhol ugyanarra a következtetésre jut: még ha az esszencialistáknak teljesen igazuk is lenne — minden egyéb, ennek szöges ellentétét mutatató bizonyíték ellenére — akkor sem nagyon van alternatívája nők és férfiak jogainak teljes egyenlőségénél. Talán még ennél is szimpatikusabb, hogy mindezt mennyire illúzió nélkül teszi a szerző. Ahogy az előszóból is kiderül, maga is tisztában van azzal, hogy ez sokak számára érzelmi kérdés — amikor is az ellenérvek rendszerint hatástalanok, hiszen csak újabb érvek konstruálását idézik elő.

Ennek ellenére Mill a férfi-női kapcsolatok szinte minden aspektusára kitér, az egész kérdéskör társadalmi vonzatait is beleszámítva. Számomra az volt a legérdekesebb, hogy mennyire elveti a biologizmust és mennyire szívósan próbálja kerülni az esszencializmust, tehát azt az alapfeltevést, hogy férfiak és nők férfiságuknál és nőségüknél fogva eleve alkalmatlanok az egyenlő elbánásra. Pedig elég messze vagyunk még a társadalmi nem, a gender fogalmának bevezetésétől (a biológiai nem, a sex fogalmának ellentéteként). Mill még ha kimondatlanul is, mégis ezt alkalmazza.

Nem az a fajta filozófiakönyv tehát, amit csak védőfelszerelésben és hatósági engedéllyel lehet megközelíteni. Kizárólag világos és érdekes, választékosan megfogalmazott mondatok és jól átgondolt mondanivaló található a könyvben. Hisztéria semmi, csak hűvös de mégis letörhetetlen szenvedély.