Videócinca

balu | | | 2009., március 11., 11:19 | | | Kategóriák:

1 Trackback

Nohát. Tökre irigyellek Tükörország miatt! Az öcsémék is voltak pár hete, úgyhogy rákattantam, és nézegettem a filléres repjegyeket, de hát másra kell a pénz…

Meg a videózás miatt is esz a fene – teljesen bezsongattál, filmet akarok csinálni én is, csak hát a munkával kapcsolatban is most sokat kell, és fotókkal (utómunkákkal és a terveimmel is) óriási csúszásban vagyok…

De ez nem gátol meg abban, hogy kritikus szemmel jól végigmenjek rajta snittenként, ha már egyszer kérted. :)

Szóval az a mozgós első snitt elsőre nagyon fura volt. Izgős-mozgós, de hát ennek technikai okai vannak. De ha eltekintünk, akkor is ez a ferde mozgás érdekes. Viszont másodszorra-harmadszorra már átjött, csak a lépések zöttyenései nagyon zavarók. Hát, majd ha egyszer lesz fahrt-kocsid… :)

A második snitt jó így a mozgás ellentéteképpen, csak ez is „lötyög”. Állványod volt, az látszik, érdemes használni. Meg mindenféle trükkel támasztani a kamerát. Nagyon jó rá a harmadik, és az önmagában is nagyon szuper – na, az ilyesmi miatt jobb a fényképezőgépnél a mozgókép. :) Szintén nagyon jó rá a tükröződéses közelkép a lengedező zászlóval. Ez a kettő együtt szerintem a csúcspontja az egésznek.

Na, az utána következő rész nagyon érdekes. Nagyon jó koncepció, csak több bajom is van vele. Ez a sárga izéken haladó cikkcakkos mozgás tök jó, de nem jó szerintem, hogy egy nagy feketeségből indul. Szóval ott van az a sárga cucc, de csak a kép felső részében, olyan, mintha a feketeség lenne a lényeg, de aztán arról nem „lesz szó” a snitt további részében, hanem ponthogy a sárgaságokról. Ami mondom, tök jó, és a végső kép is jó lenne – csakhogy nincs vége a dolognak. Szóval bejön a képbe a legfelső izé, de még mozgás közben, mielőtt jól megnézhetnénk, egyszercsak eltűnik. Namost ez egy jól kitalált dolog, legyen eleje és vége. Jöjjön be a képbe a vége is rendesen, álljon meg rajta a kamera valami szép kompozícióban, és nézzük egy keveset. Pár kocka állókép kell még ilyenkor, Guszti, a rendezőnk ilyenkor még számolja is a másodperceket hangosan, hogy „egy-kettő”. Persze itt már két másodperc talán sok lenne, de az, hogy épp mikor bejön a zárókép, már tűnik is elfele, ráadásul közben még mozog is, tuti nem jó.

A következő snitt nagyon jó megint, de nem nagyon kapcsolódik az előzőhöz, és ez a nyitás sem ér véget. Ha erre valami értelmező, magyarázó kép lenne rávágva (szóval ugyanez mondjuk már teljes totálban, vagy ilyesmi) az okésabb lenne szerintem, de így az a korlát nekem fura egy kist. Amikor nyitunk, a néző azt várja, hogy megérkezünk majd totálba, erre hirtelen valami másnak a részletét kapja – persze értem én a koncepciót, hogy itt még nem lehetett totál, de akkor valami köztes, de egész dolgot mutatni jobb lett volna szvsz.

Az utolsó két zárósnitt teljesen rendben van – vágásilag itt jobb lett volna talán úsztatni a nyitást a záróképbe, vagy valami ilyesmi, mindenesetre maga a gondolat teljesen rendben van.

Na, ezek a nagy okosságaim. Azért még van egy kérdésem: gépben vágtad? Vagy valami programmal? A felirat miatt gondolom, az utóbbi. Bár csomó masinán lehet feliratozni egyből, szóval nemtom…