Új hely, új emberek — Mr. Mole

Trychydts | | | 2008., február 13., 19:19 | | |

A munkahelyem viccességi faktora elég hullámzó; ha Furrier Dzsível beszélek, igyekszem jelentéktelen szingularitássá zsugorodni, felszívódni a térben, és kizárólag a feltett kérdésekre, a lehető legcélszerűbben megfogalmazott, tömör mondatokban válaszolni. Ha viszont az közvetlen alfőnökömmel, Mr. Mole-lal van valami megtárgyalnivalóm, két dologban biztos lehetek:

a, Nem úszom meg harminc perc alatt;
b, legalább háromszor fetrengeni fogok a röhögéstől.

A sikeres állásinterjúm után meglehetős sokat konzultáltunk telefonon, a dörmögő hang alapján egy precíz, lassú, kövér pasast képzeltem maga elé, aki mint egy bulldózer tolja maga előtt a dolgokat, lassan és megállíthatatlanul. Mr. Mole ehhez képest sovány, alacsony és megállíthatatlanul cikázik ide-oda még akkor is, ha ül. Ha bemegyek a szobájába, tuti, hogy legalább ötször csöngeni fog az asztali telefonja, háromszor a mobilja, négyen jönnek be hozzá aláíratni valamit, és hatan keresik mindenféle IM-programokon. A telefonokat amúgy, ha ott vagyok, nem veszi fel, hanem közli a készülékkel, hogy „jól van, majd visszahívlak”. Kivéve a VIP-listás ügyfeleket, akiknek fel is veszi a kagylót ezen mondat elhadarásakor, és kivéve a VVIP-listás ügyfeleket, akikkel viszont érdemben is tárgyal. Közben bal kézzel pötyög ezt-azt, fontos leveleket, válaszokat a szöveges üzenetekre. Aztán, ha leteszi, nyomja tovább a sódert.

Súlyos hiba lenne persze azt képzelni, hogy Mr. Mole, csak dolgozik, de nem beszél. Dolgozik és beszél, vicceket mond, példázatokat ad elő fájdalmas tapasztalatokkal teli céges múltjából, humánerőforrás-tréninget anyagait adja elő parodizálva és zanzásítva, de közben azért mennek előre a dolgok, szépen rendben. Ha meglátják a folyosón, amint a laptopjával a hóna alatt kerget valakit egy biometriás aláírásért, spriccelnek szanaszéjjal a közép- és felsővezetők. De ő mindenkit megtalál, aláírás nélkül nem marad semmi huszonnégy órán belül.

Amúgy pipázik. Így ő az egyik munkatárs, akinek bennlétét vagy benn nem létét szaglás alapján is meg tudom állapítani. A másik a főnököm, a harmadik a tevékenyebbik szomszédom.