Eladói mentalitás

kzt | | | 2007., június 30., 12:51 | | |

Hát az még mindig a fejlődés egyik legalacsonyabb szintje, amikor egyes kerületek szupermaketjeiben úgy kell vásárolnom, hogy miközben egy eladót keresek azt mantrálom magamban bátorításként: az eladók vannak érted, nem pedig fordítva… az eladók vannak érted, nem pedig fordítva. Egy szabadversenyes kapitalizmusban ez nem fordulhatna elő. Itthon az embernek mégis olyan érzése van, amikor leóhajt szólítani egy eladót, hogy már a jelenléte sem kívánatos.

Nézzük csak múltkori esetet. Egy közismert szupermarket. Én vagyok a mandulát vásárolni kívánó vevő, és vannak az eladók. Eladó 1.: odamegyek hozzá, és udvariasan megkérdezem tőle, hogy a mandulát hol találom. „Nem tudom, azzal a Julcsa foglalkozik” – ki az a Julcsa? Ő ma nincs bent. Oké. Eladó 2.: udvariasan a mandula felől érdeklődöm. Eladó kettő nem tudja hol van a mandula, mert tegnap óta dolgozik itt. Eladó 3 azért nem tudja, mert nem az ő osztályán található a termék, eladó 4 tudja, csak épp rosszul, mert mandula a reform részlegben nincs, eladó 5 tudja, hogy mandula ma egyáltalán nincs a bolt területén… ezzel a lendülettel szambáztam át egy másik boltba, ahol röpke 2 perc alatt megtaláltam a mandulát.

Ma újabb mantrálás következett, amikor elvesztem a felmosó vödrök, lapátok, és nyelek rengetegében. Természetesen a lehető leglogikátlanabbul volt címkézve az áru, úgy hogy azt egy épelméjű ember számára totális káosz volt. Szóval negyed óra találgatás után úgy döntöttem, nem bízom a véletlenre a dolgot, hanem megkérdezem. Körülbelül 10 méter gyaloglás után találtam meg a legközelebbi eladót, aki épp kenyereket pakolászott. Már előre rettegtem a választól: az nem az én osztályom. Szerencsére mai választott eladónk ennél konstruktívabb volt. Egész egyszerűen bement a raktárba, és szólt az illetékesnek. Juhéj! Illetékes néni pedig jött velem, és lelkesen segített rámutatni, hogy a szürkéskék nyélhez teljesen illogikus módon a királykék vödör tartozik, a szürkéskék vödröt pedig megvásárolhatom önmagában, míg a szürkéskék nyél csak az ocsmány királykék ratyi vödörrel együtt vihető el. Nyél önmagában nem vásárolható. Remek. Most nincs nyél. Azért viszek egy üveg serkentőt, és két energiaszeletet a pincében tüsténkedő Try-nek. Ő is szorgoskodik ám a ház körül :).