Infrastruktúra

CalAir | | | 2007., március 11., 4:22 | | |

Hát, gyerekek, ezen lehidaltam. És attól tartok, még mindig csak a felszínt kapargatom… Szóval megnéztem ezt a keresőprogramot. (Még mindig az Oktatószigeten.) Lehet keresni helyre, személyre, csoportokra, rendezvényekre, hirdetésekre, meg ilyenek. Vannak SL-ben tanfolyamok. Meg van adva a hely meg az idő, odamész, és egy tanár szabályos tanfolyamot tart. Létező egyetemek is költöztek már oda (állítólag van olyan oktató, amelyik a szokásos távoktatás helyett SL-ben tartja az előadásait hivatalosan – mindenféle adat meg fájl importálható és exportálható SL-be (SL-ből)); ámde tartanak SL-el kapcsolatos tanfolyamokat is:

Hogyan lehet profin „építeni” (létrehozni dolgokat, megtervezni őket „prim”-ekből (alap-poligonok), textúrákat húzni rájuk, mozgó-alkatrészeket definiálni, ésatöbbi ésatöbbi)? Hogyan lehet kimondottan ruhákat és egyéb kiegészítőket tervezni (mondjuk egy extra testrész is kiegészítőnek számít ugye – például szárnyat, vagy ha sok pénzed van, akár (különböző méretű) farkat is vehetsz magadnak (mármint úgy értem, faszt, mert az alapból nincs, olyan kirakatbábu-szerűen van lerendezve az ott lent))? Hogyan lehet terraformálni (hegyeket, tavakat, festői vízeséseket, lebegő szigeteket készíteni)? Illetve – és engem ez érdekel a legjobban – hogy lehet szkripteket (programokat) írni, amiket aztán hozzákapcsolhatsz bizonyos tárgyakhoz, viselkedéssel, működéssel ruházva fel őket ezzel? Például egy ajtóhoz hozzá kell kapcsolni egy olyan programot, ami megmondja neki, hogy ha egy avatár ráklikkel, akkor nyíljon ki (azaz a zsanér-tengely körül forduljon el az óra járásával egyező irányban 80 fokkal, mondjuk); vagy épp ha a közelébe ér egy avatár, akkor nyíljon ki (és máris van fotocellás ajtónk is)… És nem győzöm hangsúlyozni: SL-ben minden, MINDEN az avatárok által készült.

És, akármilyen furcsa, kutatások is folynak SL-ben. Okés, persze nyilván nem orvosi vagy csillagászati kutatások… Hanem pszichológiai kutatások. Hiszen kérdőíveket kitöltetni itt is lehet, fizetni is könnyebb érte… És a kutatások eredményeit publikálhatják is itt, néhol meglepően látványos formában – láttam egy olyan hirdetést például (az egyik első hely lesz, ahova elmegyek majd), hogy nagyon részletes interjúsorozat meg tesztsorozat készült több skizofrén (súlyosan skizofrén) beteggel (mármint nem magukat skizofrénnek kiadó avatárokkal – ez a kutatás speciel pont még a valódi világban készült asszem), és a tapasztalataik alapján létrehoztak egy elvarázsolt kastély szerű élmény-labirintust, képekkel, hangokkal, fényekkel, videókkal telezsúfolva, amin hogyha az ember végigmegy, akkor körülbelül olyasmit tapasztalhat meg, amit a skizofrének élnek át a nap 24 órájában… Persze nagyon nagy betűkkel figyelmeztetnek, hogy csak erős idegzetűeknek ajánlott, mert igen felkavaró élmény.

És készítenek műtárgyakat, szobrokat (például mozgó szobrot sosem volt könnyebb készíteni), festményeket, ilyesmiket (amiket aztán kiállítanak galériákban), készítenek filmeket (amiket aztán levetítenek mozikban), és hemzsegnek a DJ-k meg az élőzenét játszó zenekarok (akik valójában egy garázsból vagy otthonról vagy akárhonnan zenélnek, csak élőben töltik fel a zenét SL-be, és közben valahogy meg animálják az avatárjukat is)…

És milyen csoportok vannak? Ami így elsőre felkeltette a figyelmemet, az a magyarok csoportja (van külön (szó szerint idézem) „magyar kurvák” csoportja is), a BSG-rajongók csoportja (meg van külön olyan is, akik egy űrállomáson élnek, amit a BSG-ről mintáztak, és BSG-s ruhákban mászkálnak ott, magyarán lemodellezték a BSG-t), és ami szintén nagyon tetszik és meg akarom majd látogatni, az az a csoport, akik a GITS-et modellezik le, a GITS hálózatát meg minden.

És akkor elértem a hirdetésekhez. A legelején említem, mert ebből van a legtöbb: tonnányi kaszinót hirdetnek, továbbá tonnányi pornó-dolgokat, kurvákat, bordélyházakat, szexrabszolgákat… (Azt hiszem, elfelejtettem említeni, hogy SL-be elviekben nem léphetnek be 18 éven alattiak.) Ami különösen flesses volt, azok a neko kurvák. Neko japán szó, azt jelenti: macska. És már lehet is tippelni: igen, örök gyengeségem, a macskanők. És nagyon jól néznek ki. (A „leszbikus neko lány társat keres” fényképes hirdetés például kimondottan meglódította a fantáziámat… :))

Sima társkeresések is vannak jó sokan, ilyen-olyan különös igényű emberek keresnek társakat erre-arra… Van olyan, aki kimondottan szeretne hosszútávú szado-mazo-kapcsolatban egyik vagy másik fél lenni. De vannak simán kalandkedvelő társaságok is, akik közös felfedezésekhez, kalandozásokhoz keresnek partnereket. A legérdekesebb hirdetést egy kutyus adta fel, egy pici foxi-szerűség (volt róla fotó is meg minden), aki konkrétan gazdit keresett, „vuff-vuff”. (Igen, léteznek olyan emberek a valóságban, akiknek az az álmuk, hogy valaki másnak a kiskutyája legyenek… És itt megtehetik. És ez csak egy a rengetegminden közül, amit megtehetnek…) (Megj.: amikor fotókat emlegetek, akkor a játék keretein belü készíthető ún. „snapshot”-okról beszélek.)

Rengeteg eladó dolgot hirdetnek, autók, fegyverek, ruhák, bútorok, minden, amit el tudtok képzelni (élelmiszer mondjuk nincs). Ezek a hirdetések úgy működnek, hogy meg van adva egy cím vagy egy kontaktszemély általában. A kontaktszemélynek üzenetet lehet küldeni és megegyeztek valamiben, ez mondjuk elég ritka. A címre meg azonnal, a hirdetésre klikkelve el lehet teleportálni – ami azt jelenti, hogy az adott terület a hirdetés feladójának a birtokában van, amolyan bolt. Kellemetlen lehet, ha csak napi 4-5 órát van beloggolva az illető, és a vásárlók meg csak jönnek, csak jönnek (vagy csak kevesebben jönnek, ha mondjuk megad egy nyitvatartási időt – SL-nek van saját időszámítása, két időzónával!)… Gondolom, ezért keresnek egy csomóan eladókat. Akiknek pont az a dolguk, hogy ott lófráljanak az adott „boltban”, és ha jön egy „vásárló”, akkor „kiszolgálják”. Észveszejtő. Szinte magától kialakul az infrastruktúra, a gazdaság, a kereskedelem…

Keresnek tervezőket is, kivitelezőket, de ahhoz persze érteni kell… És a legdurvább, ami a legjobban meglepett: keresnek rendőrt is! Ugyanis bár meghalni nem lehet, de elég hatásosan pokollá lehet tenni valaki másnak az életét, ha az a célod, annyira, hogy szegény kénytelen lesz kiloggolni – ugyan ezt tiltják a szabályok („törvények”) (mármint a zaklatást, nem a kiloggolást), van azt hiszem 6 (igen tágan értelmezhető) törvény, de hát ahol van törvény, ott vannak bűnözők, akik megszegik a törvényeket.

Hát, ezeket tudtam meg a hírleveleket, a hirdetéseket nézegetve. Most már tényleg veszek egy nagy levegőt, és elmegyek az Oktatószigetről! De nem ma. Majd holnap. Néha aludni is kell. (Ha csak 5 órákat is… Mióta elkezdtem ezt az őrületet…)

Folyt. köv.