A céges háborúzás illemtana

Trychydts | | | 2007., március 06., 12:34 | | |

Hát igen, sokszor érzem, hogy nehéz ezekben a céges dolgokban eligazodni. Jövőre lesz tíz éve, hogy beszálltam az üzletbe, de még mindig tartogat nekem meglepetéseket.

First thing’s first: a Cég közgyűlése elsöprő többséggel szüntette meg a szóban forgó részlegvezető megbízatását. Mint olyasvalaki, aki a cég működési dokumentumait kidolgozta, elmondhatom: elég széles körű engedetlenség szükséges ahhoz, hogy valakitől meg lehessen szabadulni. Ugye a közgyűlés közvetlenül képviselik a részvényeseket, ergo, ha mondjuk az igazgatóságnak nem tetszik valaki, de a közgyűlésnek igaz, akkor az illető marad. A részlegvezető az elmúlt félévben többször is megúszta így; idén nem, mert egy kicsit túlpörgette magát.

A vicc persze a dologban az, hogy amikor először felvetődött, hogy Kathynek is pályázati anyagot kellene összeállítania, akkor többen elmondtuk: erre pont azért van szükség, mert GRD-83 egyszerűen nem tudja, hol a határ. Annak idején tagja volt egy cégközeli bandának, ott is elég nehezen érvényesült, igazából nagyon kevés tényleges eredményt tudott felmutatni — márpedig a Cégnél igazán csak két dolog számít: a hozzáértésed és a lojalitásod.

Szép dolog persze a forradalmár mentalitás, csak éppen az a baj, hogy a céges működés alapelve, hogy sokszor, nagyon sokszor szorulsz rá a feletteseidre. Mert elegendő csak egy rossz mozdulat, és kapásból érted nyúlnak valahonnan máshonnan — a Cégnél ez része a kockázatnak — és ha a Cég kihátrál mögüled, az ügyvédeivel, a politikai kapcsolatrendszerével, a tekintélyével együtt, akkor nézhetsz, mint sült hal az akváriumban. Igen ám, csakhogy persze a Cég sem a világ teteje, ez is csak egy része egy még nagyobb szervezethez; aki ugyancsak nem tolerálja az illojalitást. A GRD-83 által sokszor támadott Vöröstündér pl. kvázi nyolcvan százalékos többséggel lett regionális igazgató. Kérdés, hogy ezek után elfogadható-e őt „alkalmatlannak” minősíteni a posztjára. Nem kritizálni, nem támadni: „alkalmatlannak” minősíteni. Jelzem, ez a nyolcvan százalék azt jelenti, hogy még a legszorosabb szövetségesei sem álltak a Cég mellett.

Márpedig a szövetségesek elvesztése a részvényesek bukását is jelenti. Pusztán annak köszönhetően, hogy a Cég rosszul építette a kapcsolatait felfelé, a részvényesek átlagosan 20.000 új yent bukhatnak egy üzleti félévben. Az eszeveszett kereszteshadjáratnak köszönhetően tehát nem is elsősorban a Cég közvetlen munkatársainak, hanem maguknak a részvényeseknek okozott a Cég iszonyatos, pénzben mérhető anyagi károkat. Holott Vöröstündérnek csak egy fél szót kellett volna mondania egy adott pillanatban.

A szóban forgó részleg éves költségvetése megközelítőleg 29 millió új yen. Ebből kell a lapot kiadni, fizetni a munkatársakat és a járulékos költségeket. Nagyon sok pénz, a Cég semmi másra nem költ ennyit, csak erre. Talán érthető, hogy ez a pénz nem költhető teljesen szabadon. GRD-83 persze szerezhetett volna közgyűlési hozzájárulást minden lépéséhez, ahogy lényegében eddig tette — most viszont azokat döfte hátba, akik eddig előtte álltak, és lángpallossal védték a támadásoktól.

Ugyanakkor, ha GRD-83 csak a részvényesek hiteles tájékoztatását szeretné elérni, számos alternatív csatorna létezik; lényegében pénz nélkül lehet saját újságot gründolni, azt irányítani, vezetni, felfuttatni. Tudom, mert csinálom: megoldható. Természetesen saját újsághoz nem használjuk a Cég infrastruktúráját, kapcsolati hálóját és pénzét — viszont azt írunk, amit akarunk.