Trychydts | | | 2005., május 05., 10:38 | | |

„Azt mondja, egy dologban nem változott: a színpadon eltöltött harminc év után is úgy fogja a gitárt, mint egy szerelő a kalapácsot.”

Mark Knopfler önmagáról

Sikerült elolvasnom egy cikket a Bitben és a Perspektívában. Mármint ugyanazt a cikket két különböző újságban. Kicsit vérciki a dolog, ugyanakkor szociológiai szempontból nem teljesen érdektelen: kb. tizenkét évvel ezelőtt az Élet és Tudományban megjelent egy rövid kis ismeretterjesztő írás a férfi és női párkapcsolat-attitűdök biológiai hátteréről; szemlátomást mind a mai napig mindenki ezt tekinti mérvadónak, képesek még ma is szinte szó szerint visszaidézni. Ami már csak azért is érdekes, mert az elmélet nem is igazán stimmel, legalábbis vannak nagyon gyenge pontjai – ugyanakkor egy elég frappáns hímsoviniszta apológia. Sz. L. kolléganő egyébként azt gondolja, hogy ha egy bulin beszélget emberekkel, és ezt félrészegen felfirkálja egy unicumos címke hátuljára, majd a végére firkant néhány üres frázist, az cikk.

A tegnapi Mark Knopfer Koncert minden előzetes félelmel ellenére elsöprően hatalmas élmény volt. „Két órával kiszúrták a szemünket”, hogy egy nagy klasszikust idézzek, de az a két óra maga volt a tökéletesség. Iszonyatosan profi és rutinos előadásmód, szinte csak a kedvenc számaimat (Why Aye Man, Boom Like That, Donegan’s Gone, Song for Sonny Liston, Rüdiger, MONEY FOR NOTHING, Sultans of Swing, hatalmas, de nagyon kellemes meglepetés volt a So Far Away) játszották, fantasztikus hangzással és csodálatosan tisztán. Volt pár olyan is, amit most hallottam először, mert a második Knopfler CD-t csak tegnap kaptam meg Csabitól, de ezek alapján azt is imádni fogom. Azért mégiscsak Mark Knopfler az egyik legjobb énekes-gitáros az ismert univerzumban. A Sportaréna amúgy egyáltalán nem rossz koncerthelyszín, jól lehet látni szerintem mindenhonnan, max a combcsontomból kellene lefűrészelni egy tíz centit, hogy igazán kényelmesen üljek, de hát ez igazán az én problémám. Klasszak voltak a fények is.

Előtte jól bekóláztunk Csabival, ami igen csak jól jött, mert a koncerten elég rekedtre üvöltöttem magam.

A nap levezetése jegyében beadtam a lemondásomat.