nalyo | | | 2005., február 21., 15:59 | | |

Pénzért bárki tud dolgozni

Úgy tűnik az időjárás pontozással győzött. Ami a nyersanyag minőségét és házigazdánk precizitását is figyelembe véve akár az üdvössséghez is elegendő lehet. Mindenesetre kíváncsian várom a felbukkanó linket a bal oldalt.

Amúgy az én állam is koppant az asztalon, amikor megláttam a képeket a Titánról. Nem is látvány miatt, inkább azt tudni, hogy képesek voltunk megcsinálni. Van valami roppant csábító számomra, az ilyen távoli helyekkel kapcsolatban, még akkor is, ha nem strandolásra találták ki. Valószínűleg túl sok sci-fi akadt a szemembe zsenge és későbbi ifjúságom során. Ott van például az Űrodüsszeia, ami amellett, hogy egy óriási fantazmagória (emberi léptékkel mérve hihetetlen energia szükséges a Jupiter csillaggá változtatásához), vannak olyan elemei, amik pont emiatt a „kis” szonda révén kicsit közelebb kerültek a megvalósuláshoz. Például az hogy sikerüljön megfelelő meghajtórendszereket építeni. Ez a szonda több évig utazott, ember esetében már a pár hónap is porblémás súlytalanságban. A. C. Clark ezt úgy oldotta meg, hogy bepörgette a vezérlőtermet, legyen neki centrifugális ereje, és tudjon az űrhajós körbe körbe rohangálni, spotolás címén.

Nem fűzök túl sok reményt a közeli jövőben történő kirajzáshoz, de legalább nő az esélye. Bár lehet, hogy nem is baj, mert így előtte itt lent kell kialakítani egy jól működő önszabályozást és hanyagolni az exponenciális növekedést, ami az emberiséget jellemzi. Jobban kéne koncentrálni a saját világunk megtartására, minthogy találjunk egy másikat, amit tönkrevághatunk.